Skip to main content

Interne audit functie ook bij een transitieproces van toegevoegde waarde

18 november 2024

Stichting Calpam Pensioenfonds (SCP) heeft na een uitgebreid en zorgvuldig selectieproces besloten om in 2025 een waardeoverdracht uit te voeren naar verzekeraar Nationale Nederlanden.

“De verstrekte assurance van de  sleutelfunctiehouder interne audit Hans Sieraad was zeer waardevol voor Stichting Calpam Pensioenfonds (SCP) omdat het aan het bestuur en in het verlengde daarvan aan de deelnemers, het comfort gaf dat de juiste processtappen zorgvuldig waren gezet en SCP tot een juiste keuze is gekomen.”

Pensioenfondsvoorzitter Karel van Capelle

Hiermee komt ook een eind aan het vervullen van de interne audit functie door Hans Sieraad van ARC People. Een goed moment om met de fondsvoorzitter, Karel van Capelle,  terug te kijken op de vervulling van deze belangrijke rol. Maar eerst wat meer informatie over dit pensioenfonds.

Over Stichting Calpam Pensioenfonds (SCP)

SCP werd opgericht in 1970 als pensioenfonds voor de medewerkers van Calpam, een onderneming in de brandstoffenhandel die ontstond als joint venture tussen SHV (Steenkolen Handelsmaatschappij) en Chevron. Sindsdien werd de uitvoering van SCP altijd ondersteund door de werkgever.

SCP is in 2024 een klein gesloten pensioenfonds met ruim 200 deelnemers en een belegd vermogen van circa €45 miljoen. Een gesloten pensioenfonds is een pensioenfonds zonder actieve (werkende) deelnemers. Hoewel SCP met een dekkingsgraad van bijna 180% zeer royaal is gefinancierd en qua dekkingsgraad tot de top van Nederland behoort, heeft het bestuur besloten de pensioenregeling onder te brengen bij een verzekeraar.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

  • Het risicoprofiel en de indexatiemogelijkheden sluiten beter aan bij de behoeften van de deelnemers.
  • Efficiëntie en continuïteit van de pensioenregelingen worden gewaarborgd.
  • Dankzij de hoge dekkingsgraad kunnen deelnemers rekenen op een goed geïndexeerd, gegarandeerd pensioen én een aantrekkelijke slotuitkering.

Interne audit functie bij SCP

Nadat pensioenfondsen vanaf 2020 verplicht werden om een interne audit functie in te richten, heeft SCP na een selectietraject en een geschiktheidstoets door DNB, Hans Sieraad benoemd als interne audit functionaris, ook wel sleutelfunctiehouder interne audit genoemd.

Al snel kreeg interne audit een volwassen rol binnen de governance van het pensioenfonds. Naast de reguliere audits op belangrijke processen speelde de functie een sleutelrol in een professionaliseringsslag. Toezichthouder DNB stelde in die tijd verhoogde eisen waar het betreft governance, beleids- en verantwoordingsrapportage, met name op het gebied van risicomanagement. Het gebruik maken van de aanwezige kennis van risicomanagement en interne audit bij de sleutelfunctiehouder leverde een duidelijke toegevoegde waarde aan de gewenste kwaliteitsslag.

Toen duidelijk werd dat in de toekomst het pensioenfonds haar taken elders zou onderbrengen, is er een audit uitgevoerd naar de betrouwbaarheid van de deelnemersadministratie. Ook zijn er audits uitgevoerd naar de zorgvuldigheid van het toekomstproces, waaronder de vereiste evenwichtige belangafweging van de verschillende deelnemersgroepen. Deze audits hebben assurance gegeven en bijgedragen aan het zorgvuldige proces naar een robuuste toekomst voor de deelnemers, uitmondend in een keuze voor een waardeoverdracht naar NN.

Terugblik op de samenwerking

Fondsvoorzitter Karel van Capelle kijkt met een goed gevoel op de samenwerking met Hans Sieraad van ARC People terug;

“Hans heeft in zijn rol van sleutelfunctiehouder Internal Audit het  bestuur en het verantwoordingsorgaan door de uitgevoerde audits extra comfort gegeven over de kwaliteit van de deelnemersadministratie en de zorgvuldigheid van het toekomstproces. Daarnaast hebben de gegeven adviezen zeer zeker bijgedragen aan de effectiviteit & zorgvuldigheid van het toekomstproces.”

Ook Hans Sieraad blikt tevreden terug op de geslaagde samenwerking, waarbij door het bestuur effectief gebruik werd gemaakt van de interne audit functie, die daardoor ook in de afsluitende transitiefase van duidelijke toegevoegde waarde was. Dat het fonds voorafgaand aan de implementatie van het nieuwe pensioenstelsel heeft gekozen voor een ander toekomstperspectief kan hij goed begrijpen en past binnen de consolidatieslag in pensioenfondsenland.

Bent u in deze hectische tijden rondom het nieuwe pensioenstelsel op zoek naar ondersteuning op het gebied van interne audit of risicomanagement bij pensioenfondsen, dan wisselt Hans Sieraad daarover graag met u van gedachten.