De laatste weken is er veel aandacht in politiek Den Haag voor de handhaving per 1 januari 2025 van de wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie), ter voorkoming van schijnzelfstandigheid. Deze berichtgeving heeft tot enige onrust geleid, zowel bij opdrachtgevers als bij zelfstandigen. ARC People is met name actief in interimoplossingen op het gebied van audit, risk en compliance. Daarvoor zetten we eigen professionals in, maar we maken ook gebruik van een vertrouwd netwerk aan zzp-ers. Daarom volgen wij de ontwikkelingen in relevante wetgeving op het gebied van de arbeidsmarkt op de voet en passen wij waar nodig onze werkwijzen aan. Hieronder zetten wij kort uiteen hoe wij met de komende handhaving van de DBA omgaan.
Om te beginnen heeft de wet DBA altijd onze aandacht gehad, ondanks het moratorium (opschorting handhaving) tot 1 januari 2025. Zo werken wij in geval van inzet van een zzp-er met een door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst, aangevuld met andere voor ons en opdrachtnemer relevante artikelen en vragen wij aan alle zzp-ers om relevante zaken aan te leveren, zoals een ondernemerscheck van de belastingdienst. Zoals gezegd, werken wij ook veel (en steeds meer) met eigen medewerkers; hier is de wet DBA niet van toepassing en loopt u (en wij) geen enkel risico.
Met de aanstaande handhaving van de wet DBA hebben wij onze processen gereviewed en beoordelen wij alle contracten die doorlopen na 1-1-2025. Gelukkig is onze conclusie dat alles behoorlijk op orde is; sommige zaken gaan wij nog verder aanscherpen. Zo gaan wij aanvullend een checklist hanteren die is gebaseerd op de webmodule van de belastingdienst. Deze webmodule kan formeel niet gebruikt worden voor opdrachten ‘met tussenkomst’, maar het bevat wel de meest relevante punten die gebruikt worden bij de beoordeling van de arbeidsrelatie. Wij hebben onze checklist verder aangevuld met andere relevante aandachtspunten die de belastingdienst zelf hanteert. Deze aandachtspunten zijn onlangs vrijgegeven door de belastingdienst, naar aanleiding van een Woo-verzoek (Wet open overheid, voorheen Wob).
Op deze manier zetten wij alleen zzp-ers in op opdrachten waarbij we ervan overtuigd zijn dat ze bij een eventuele check door de belastingdienst niet als schijnzelfstandige zullen worden aangemerkt. Aangezien wij werken op basis van ‘tussenkomst’ (wij gaan het contract aan met de zzp-er, in plaats van de uiteindelijke opdrachtgever) en niet op basis van ‘bemiddeling’, is ons standpunt dat bij eventuele schijnzelfstandigheid ARC People zal worden gezien als opdrachtgever.
Dus: kunt u nog zzp-ers inhuren zonder risico? Via ARC People zeker. Bij de inzet van eigen medewerkers van ARC People is de wet DBA, zoals aangegeven, niet aan de orde en lopen u en wij geen enkel risico. Bij de inzet van zzp-ers zijn wij ervan overtuigd voldoende waarborgen in het proces te hebben ingebouwd waardoor er geen sprake kan zijn van schijnzelfstandigheid. En in geval van ‘tussenkomst’ is het risico voor ARC People.
Overigens is het kabinet akkoord gegaan met de motie van 25 september jongstleden van de Kamer, waarin wordt verzocht om ‘een zachte landing’ bij de handhaving. In de motie is gevraagd de handhavingsstrategie te wijzigen door ‘risicogericht’ te gaan handhaven en daarbij de focus te leggen op “gedwongen zelfstandigen, onderbetaling, evidente schijnzelfstandigen en arbeidsmigratie-constructies.”[1]. Kortom, strakke handhaving op onze soort van dienstverlening valt niet snel te verwachten.
Meer weten? Neem contact op met onze partner Marc van Heese, via marc@arcpeople.nl of 06-52073162.
[1] https://www.zipconomy.nl/2024/09/kabinet-stemt-in-met-wensen-kamer-koerswijziging-handhaving-schijnzelfstandigheid/