Skip to main content

Wat moet je veiligstellen om te kunnen herstellen na een cyberaanval? – Deel 2

12 november 2024

Inleiding

In 2023 waren er ruim 90% meer Ransomware-aanvallen in Nederland t.o.v. 2022 volgens de Ransomware Task Force (RTF). Nog altijd blijkt het een lucratieve business voor criminelen. Vandaar ook dat wet- en regelgeving, zoals DORA en NIS2, gericht zijn op weerbaarheid. De komende weken nemen wij je mee in het onderwerp “Cyber Recovery” door middel van een blogreeks boordevol info en tips.

Ben jij voorbereid op een cyberaanval? En hoe zeker ben je dat je kunt herstellen na zo’n aanval? Lees verder >

In deze blog staan we stil bij waarom het niet verstandig is om Cyber Recovery volledig uit te besteden, zelfs als je IT dat wel is. Ook geven we 5 tips over zaken die je écht zelf moet regelen. Lees verder >

In deze blog geven we tips over herstellen na een cyberaanval. Tijd om jouw herstelstrategie onder de loep te nemen. Lees verder >

Wat moet je precies veiligstellen om zo snel en efficiënt mogelijk te herstellen na een cyberaanval? In de vorige blog stonden we stil bij het type informatie. Nu gaan we dieper in op de vorm waarin die informatie is opgeslagen. Lees verder >

Herstellen na een cyberaanval

Bij cyberaanvallen is het tegenwoordig niet meer de vraag óf, maar wannéér ze plaatsvinden. Voor organisaties is het cruciaal om snel en efficiënt te kunnen herstellen. Maar wat moet je precies veiligstellen om dit zo snel en efficiënt mogelijk te maken? In mijn vorige blog stond ik stil bij het type informatie. In deze blog ga ik in op de vorm waarin die informatie is opgeslagen.

Wat moet er veiliggesteld worden?

Om snel weer operationeel te zijn na een cyberaanval, moet je minimaal de volgende drie lagen veiligstellen in je back-ups:

  • Data: Zonder toegang tot je data staat je bedrijf stil. Data vormt de basis van alles en moet dus als eerste worden veiliggesteld.
  • Configuraties: Netwerk-, server- en applicatieinstellingen, zowel de functionele als die verband houden met beveiliging, zijn net zo belangrijk als data. Zonder juiste configuraties kan het opzetten van je systemen dagen, zo niet weken, langer duren.
  • Broncode: Voor organisaties die zelf software ontwikkelen of installeren is de broncode essentieel. Als je deze verliest, kan het maanden duren om weer op hetzelfde niveau te komen.

Hoewel dit de basis is, moet je goed nadenken over wat je misschien over het hoofd ziet. Bijvoorbeeld: zijn de wachtwoorden die ik nodig heb voor installatie inbegrepen? En hoe zit het met eventueel benodigde certificaten?

Hoe ga ik herstellen: herstellen of opnieuw opbouwen?

Soms is het handig om van achter naar voren te denken: wat is het eindresultaat, hoe wil ik daar komen en wat heb ik nu nodig? Dit principe geldt in feite voor vrijwel alles bij Cyber Recovery, dus ook voor het bepalen wat je moet veiligstellen. Als je weet welke data en functionaliteit wilt kunnen herstellen en je weet hoe je dat wil doen, ben je er al zo’n beetje.

Hoe je kunt herstellen is in grofweg twee strategieën op te delen:

  • Restore: Hierbij herstel je systemen vanuit bestaande back-ups.
  • Rebuild: Bij deze strategie bouw je de systemen helemaal opnieuw op.

Belangrijk om te realiseren: je data zelf moet eigenlijk altijd vanuit een back-up worden hersteld.

Restore

Veel organisaties maken al back-ups, maar vaak niet doordacht genoeg. Denk na over

  1. Wat: Maak je back-ups van alleen data, of ook van applicatiefunctionaliteit en netwerkconfiguraties?
  2. Hoe: Maak je back-ups van volledige servers, specifieke bestanden of databases?

Een goede vuistregel is: back-up alles wat je nodig hebt om weer te kunnen draaien. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over hoe je een compleet systeem kunt herstellen, en niet alleen losse bestanden?

Het is verstandig om periodiek te controleren wat er nu in je back-ups zit, met name door te testen of je vanuit niets kunt herstellen wat je wilt herstellen. Pas dan weet je of je genoeg in je back-ups hebt opgenomen. Wellicht mis je bepaalde data, configuraties of gehele IT-systemen.

Rebuild

Het opnieuw opbouwen van je IT klinkt als veel werk, maar dat hoeft het niet te zijn. Tegenwoordig wordt steeds meer als code opgeslagen, zelfs je IT-infrastructuur (infrastructure as code). Zolang die code is veiliggesteld en je beschikt over de juiste tools om die code uit te rollen, kun je met automatisering snel functionaliteit herstellen.

Checklist: Ben jij voorbereid?

  1. Heb je duidelijk wat er hersteld moet worden? (zie ook mijn vorige blog)?
  2. Is je herstelstrategie helder (restore of rebuild)?
  3. Restore-strategie: Ben je zeker van wat je nu veiligstelt in je back-ups?
  4. Rebuild-strategie: Heb je de benodigde code en configuraties veiliggesteld om een herbouw te faciliteren?

Met deze benadering ben je goed voorbereid op een cyberaanval, ongeacht de complexiteit van je IT-omgeving. Wil je sparren over hoe je jouw cyber recovery-strategie verder kunt versterken? Neem gerust contact op. Samen zorgen we ervoor dat je snel en efficiënt kunt herstellen, zonder verrassingen.