Skip to main content

Ontdek NIS2: uitleg, impact en stappenplan

De verplichte naleving van de Europese richtlijn NIS2, die de digitale weerbaarheid van organisaties moet bevorderen, nadert snel en geldt voor meer organisaties dan vaak wordt gedacht. Voor welke organisaties geldt deze richtlijn, wat is de impact en hoe zou je de implementatie kunnen aanpakken?

In ons whitepaper vindt u de uitleg, de impact en een kort stappenplan om met NIS2 aan de slag te gaan.

Vraag hier uw whitepaper aan en ontvang direct de downloadlink

10 redenen waarom beleid niet werkt… en hoe daarmee om te gaan

Bij ARC People delen we graag onze kennis. Onderling, om onze klanten nog beter te kunnen bedienen, maar ook met kandidaten en opdrachtgevers. Dit hebben we zelfs verankerd in onze kernwaarden. Daarom besloten we een whitepaper te ontwikkelen over de valkuilen van beleidsmakers. Hoe komt het dat beleid zo vaak niet wordt nageleefd en hoe kun je dat oplossen, of in ieder geval verbeteren?

De 10 belangrijkste valkuilen

Binnen de vakgebieden Audit, Risk en Compliance moet je vaak vaststellen dat de dingen niet gedaan worden zoals het zou moeten en zoals je zou willen. In onze Internal Audit Basistraining zijn we daar dieper op ingegaan. We hebben we een analyse gemaakt van de redenen om beleid (maar ook procedures, regels, etc.) niet na te leven. Dit leverde het volgende rijtje op (in willekeurige volgorde):

  • gemakzucht, bewust omzeilen;
  • niet, niet goed of niet duidelijk vastgelegd;
  • onbekendheid, slechte communicatie;
  • geen begrip van de achterliggende reden;
  • omslachtig of tijdrovend;
  • niet aansluitend op de praktijk, geen draagvlak;
  • niet gefaciliteerd door systemen of mankracht;
  • taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn niet duidelijk;
  • strijdig met ander beleid;
  • te ingewikkeld geschreven of jargon gebruik.

Een heldere beleidsstructuur

Naar aanleiding van deze lijst, hebben wij op papier gezet hoe je dit kan oplossen – of tenminste verbeteren – door beleid anders op te stellen en te implementeren. Onze specialisten hebben in de loop der jaren een “best practice” format ontwikkeld. De basis van dat format is tijdens een fusie tussen vier verzekeraars tot stand gekomen en daarna doorontwikkeld, door steeds weer “lessons learned” te verwerken. Het bevat ook de uitgangspunten van de richtsnoeren voor beleid van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA) meegenomen. Dat betekent dat beleid dat in lijn is met dit whitepaper en het gratis te downloaden format, ook voldoet aan de meest actuele EIOPA/Solvency II eisen. Ook als je organisatie geen verzekeraar is, kan je dus zeker je voordeel doen met die inzichten.

Dit alles heeft geleid tot een whitepaper dat een toelichting geeft op een vast format voor beleid. Nieuwsgierig? Download gratis het whitepaper met duidelijke handvatten voor een heldere beleidsstructuur die wél nageleefd wordt. Wil je meer weten over onze aanpak en visie? Maak dan een afspraak en we praten je hier vrijblijvend over bij.

Vraag hier uw whitepaper aan en ontvang direct de downloadlink

DNB Good Practice Informatiebeveiliging

Het was al belangrijk en wordt nu steeds meer relevant: aandacht voor informatiebeveiliging in de financiële sector. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft al jaren de Good Practice Informatiebeveiliging (Cobit-‘light’) waar zij haar toezicht op baseert. De komende jaren wordt dat aangevuld met regelgeving zoals DORA en NIS2.

In dit whitepaper gaan we o.a. dieper in op de nieuwe vooruitzichten en de impact die deze nieuwe regelgeving heeft op de Nederlandse financiële sector.

Vraag hier uw whitepaper aan en ontvang direct de downloadlink

Wet politiegegevens (Wpg)

Heeft uw organisatie BOA’s in dienst? Dan geldt deze verplichte audit ook voor u.

Heeft u nog geen zicht op de vereisten van de Wpg? Weet u nog niet hoe uw organisatie ervoor staat en heeft u nog niet de verplichte externe audit over 2021 uitgevoerd? Geen nood, wij hebben de belangrijkste informatie voor u samengevat in een whitepaper en we helpen u graag verder!

Vraag hier uw whitepaper aan en ontvang direct de downloadlink

Control Self Assessments

De 6 stappen om aantoonbaar ‘in control’ te geraken

In dit whitepaper ontdekt u de 6 essentiële stappen om uw organisatie aantoonbaar ‘in-control’ te brengen. We hebben de nieuwste richtlijnen opgenomen voor de cruciale rol van de internal auditor, zodat u deze direct kunt toepassen binnen uw eigen organisatie.

U krijgt toegang tot waardevolle tips en tricks van onze ervaren specialisten in audit, risk en compliance, waardoor u uw interne controleprocessen kunt optimaliseren en versterken. Of u nu net begint met Control Self Assessments of op zoek bent naar manieren om uw huidige processen te verbeteren, dit whitepaper is een onmisbare bron voor iedereen die streeft naar effectieve en efficiënte interne controles.

Vraag hier uw whitepaper aan en ontvang direct de downloadlink

Agile & Audit

Er gebeurt een hoop rondom Agile en Internal Audit. Als je de publicaties van de grote kantoren mag geloven, mis je de boot totaal als je niet op een Agile manier gaat auditen. Je kunt dan geen meerwaarde toevoegen en het worden van een (vaak als ultiem doel beschreven) ‘trusted advisor’ voor de directie, kun je al helemaal vergeten. Maar wat is Agile en Audit eigenlijk?

In dit whitepaper geven we 7 praktijkvoorbeelden van een Agile Internal Audit, inclusief een aantal lessons learned en concrete adviezen om je eigen audits te ‘veragilen’.

Vraag hier uw whitepaper aan en ontvang direct de downloadlink