Skip to main content

Het tekort aan Internal Auditors: innovatieve en strategische oplossingen gewenst

16 juli 2024

Als eindverantwoordelijke van een bureau dat o.a. auditdiensten aanbiedt, merk ik dagelijks de krapte op de arbeidsmarkt voor internal auditors in Nederland. Het aantal internal auditfuncties neemt nog steeds toe, internal auditors stromen door naar andere functies en de instroom van nieuwe auditors is onvoldoende. Een bijkomende uitdaging is dat relatief veel arbeidskrachten de overstap maken naar ondernemerschap als zzp’er. De flexibiliteit, autonomie en stijgende tarieven die het zzp-schap lijkt te bieden, trekt veel auditprofessionals aan. Soms pakt de werkelijkheid van het zzp-schap minder romantisch uit dan vooraf gedacht, maar daarover schrijf ik wellicht een andere keer.

In de jaren dat ik de beroepsvereniging, het Instituut van Internal Auditors (IIA) Nederland, mocht vertegenwoordigen als bestuurslid (2008-2014), focusten we vooral op de bekendheid en relevantie van het vakgebied richting allerlei organisaties. We legden met het IIA ook de basis voor advocacy & lobby naar o.a. de pers, toezichthouders en commissarissen. O.a. de vermelding van internal audit in de corporate governance code werd terecht gevierd als succes. Maar eerlijk gezegd zijn we in die tijd iets heel belangrijks vergeten: de instroom bevorderen…

De kloof dichten

De behoefte aan gekwalificeerde professionals overstijgt momenteel het aanbod en daarvoor zijn duidelijk aanwijsbare redenen. En hoe de toekomst er uit ziet? Mijn verwachting is dat deze schaarste verder zal toenemen. Om deze kloof te kunnen dichten, moeten we innovatieve en strategische oplossingen inzetten. Het is daarbij essentieel dat zowel de beroepsvereniging (IIA), organisaties met auditfuncties, als onderwijsinstellingen een belangrijke rol spelen. Ook de commerciële dienstverleners kunnen hun invloed positief aanwenden.

In deze blog roep ik niet alleen op tot snelle, noodzakelijke actie, maar schets ook kort enkele initiatieven die we kunnen nemen om meer professionals aan te trekken en op te leiden voor de mooie, belangrijke rol van internal auditor.

Onderwijs en training

Een belangrijke stap lijkt me de samenwerking met onderwijsinstellingen. Uiteraard ook met degenen die al specifieke auditopleidingen aanbieden, zoals de Erasmus Universiteit en UvA met de RO-studie en de Haagse Hogeschool en Avans+ met het niveau eronder. Samenwerking die verder gaat dan over het curriculum en de kwaliteit: juist ook over hun propositie, doelgroep benadering en algehele marketing.

Er is echter nog meer te winnen bij andere universiteiten en hogescholen. Bij de werving van onze eigen audit trainees merken we dat afgestudeerden vrijwel nooit eerder in hun studie hoorden over internal audit. Zelfs niet in studies Bedrijfs- of Bestuurskunde, die toch dicht bij ons vakgebied liggen. Dit verdient een specifieke propositie van de beroepsgroep, richting een weloverwogen aantal geselecteerde studies. Weten we onder de aandacht te komen? Dan kunnen deze studies worden ondersteund bij het aanbieden van specifieke interne auditprogramma’s. Door gastcolleges te geven en stages aan te bieden, krijgen studenten de kans om praktijkervaring op te doen en zich te verdiepen in het vakgebied.

De huidige certificering tot Certified Internal Auditor (CIA) kan nog meer worden ingezet om studenten te motiveren zich verder te specialiseren in internal auditing. Het zou al een enorme winst zijn als men alleen Part 1 (Essentials of Internal Auditing) aan het CV zou toevoegen, als eerste stap (eventueel naar meer?). Voor werknemers die al kozen voor een andere baan, maar interesse kregen voor ons bijzondere vak, kunnen gerichte bijscholingsprogramma’s worden ingezet.

Bewustwording en promotie

Voor een betere instroom is het verhogen van de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van de functie van internal auditor cruciaal. Vrijwel alle zichtbare uitingen van dit moment richten zich echter van auditor tot auditor, veelal over inhoudelijk gedetailleerde vraagstukken. Deze gaan nauwelijks over de functie, richting niet-auditors, dus evenmin richting potentiële nieuwe collega’s.

Promotiecampagnes kunnen de voordelen en carrièremogelijkheden van de functie benadrukken. Uiteraard zijn er diverse opties om deze campagnes te voeren: via social media, job fairs of beroepsoriëntatiedagen. Het gebruik van testimonials en succesverhalen zijn daarbij essentieel. Van zowel het huidige management, hoe het is om met een instromer te werken, als de ervaring van de instromer zelf. Mooie recente voorbeelden daarvan zijn die van Laura van den Ing in AuditMagazine en van één van onze opdrachtgevers over de samenwerking met een trainee. Wordt ervoor gekozen om bijna-afstuderende studenten te benaderen? Maak dan vooral gebruik van de inzichten van degenen die recent instroomden. Ongetwijfeld denken zij graag mee, vanuit hun enthousiasme, kennis en ervaring.

Business Auditors en Audit traineeships

Natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden om de kloof tussen vraag en aanbod te verkleinen. Het inzetten van business auditors blijft een interessante benadering. Verschillende bedrijven, zoals multinationals en grote financiële instellingen, hebben succesvolle programma’s opgezet waarbij business auditors (collega’s die een audit kunnen uitvoeren omdat ze tijdelijk zijn uitgeleend door andere bedrijfsafdelingen) worden ingezet. Deze programma’s hebben aangetoond dat business auditors niet alleen de effectiviteit van audits kunnen verbeteren, maar ook kunnen bijdragen aan een cultuur van voortdurende verbetering en risicobewustzijn binnen de organisatie.

Het concept van business auditors biedt een innovatieve en praktische oplossing voor het tekort aan internal auditors. Door gebruik te maken van de bestaande talenten en expertise binnen de organisatie, kunnen bedrijven hun auditcapaciteit versterken en tegelijkertijd de professionele ontwikkeling van hun medewerkers bevorderen.

Audit traineeships bieden een gestructureerde en effectieve manier om nieuwe talenten te ontwikkelen in de auditsector. Ze combineren praktijkervaring, training, en professionele coaching om deelnemers klaar te stomen voor een succesvolle carrière in auditing. Zowel bedrijven als trainees profiteren van deze programma’s, doordat ze helpen om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen en een robuuste pipeline van gekwalificeerde auditors te creëren. Ook brengt het de bestaande collega’s nieuwe energie en ideeën. Lees hier meer over het traineeship waarmee ARC People al meer dan 15 jaar audittalenten toevoegt aan het vakgebied. Het concept werkt: enkele talenten van jaren geleden zijn inmiddels onze opdrachtgevers geworden!

Arbeidsvoorwaarden en carrièrepaden

Uiteraard helpt het voor het aantrekken en behouden van internal auditors ook wanneer er competitieve salarissen en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden voor de functie gelden. Het extra benadrukken van een goede werk-privé balans, flexibele werkmogelijkheden én de mogelijkheid tot het maken van échte impact kan vooral jongere professionals aanspreken; zij hechten immers relatief veel waarde aan deze elementen.

Het schetsen van duidelijke carrièrepaden voor internal auditors draagt eveneens bij aan de aantrekkelijkheid van het beroep. Hierbij dienen vooral de volgende elementen te worden benadrukt: promotiekansen, doorgroeimogelijkheden naar hogere posities binnen de organisatie, continu leren, snelle ontwikkeling en uitbreiding van het persoonlijke netwerk.

Hetzelfde werk ánders doen

Uiteraard kun je als oplossingsrichting er ook nog aan denken om het huidige werk op een andere manier te gaan doen. Zodanig efficiënt dat er met de huidige bezetting meer inzichten kunnen worden opgeleverd aan de organisatie. Daarvoor zijn er legio mogelijkheden. Ik noem er hier slechts enkele. Misschien heeft u deze opties al toegepast?

  • Kijk je een eerste keer ergens naar? Beoordeel eerst alleen eens de opzet.​
  • Is er al een probleem van tevoren bekend? Stap dan door naar een diagnose​.
  • Neigt het al snel naar een ‘Onvoldoende’, in de eerste fase van de audit? Zet de audit tijdelijk stop, draag je normenkader over en kom later terug.​
  • Laat eerst een self-assessment door de auditee​ uitvoeren, alvorens te auditen.

Ook valt er uiteraard te denken aan de inzet van AI voor de interne auditfunctie. Enkele eerste mooie voorbeelden van de toepassing ervan zijn aan het ontstaan. Analyseren van documentatie en ongestructureerde gegevens op basis van een aangedragen norm, geautomatiseerde verwerking van gegevens tot een rapportage, et cetera. Of zijn er routinematige of herhalende taken die, als je eerlijk bent, ook door AI óf een andere functie in de organisatie kunnen worden overgenomen? Afijn, genoeg stof om over na te denken.

Tenslotte

Er heerst schaarste op de arbeidsmarkt voor internal auditors en de verwachting is dat die schaarste zal toenemen. Er zijn dringend acties nodig ter bevordering van de instroom. In deze blog zijn enkele suggesties geschetst. Wellicht hebben deze u al aan het denken gezet, of zelfs al tot actie doen overgaan, ook al zijn sommige suggesties voor de hand liggend. In ieder geval lijkt het verstandig om vanuit de beroepsvereniging wederom een goede advocacy strategie (lees: belangenbehartiging middels beïnvloeding) te ontwikkelen. Net zo concreet als jaren geleden werd opgezet om het vakgebied te promoten bij alle beslissers, maar nu gericht op de belangrijkste stakeholders aan de instroomkant. Die aanpak zou ook aan de instroomkant tot succes moeten kunnen leiden.

Laatste update: 10-09-2024

Verken de mogelijkheden van het ARC Talent Program

Wilt u ook profiteren van het succes van ons traineeship? Ontdek hoe het ARC Talent Program uw team kan versterken en bijdraagt aan voortdurende groei en succes. Neem contact op met Sander van Oosten.